Az ágy (fekvőhely, nyoszolya) bútordarab, amelyet általában kellemes tevékenységekre – alvásra, pihenésre, olvasásra, tévézésre, néha étkezésre is – használunk, bár a betegágyhoz és a halálos ágyhoz már nem kapcsolhatók kellemes élmények.

A lakberendezés mellett más területeken is használatos az ágy szó. Például, puskaágy (puskaagy, tus), kavicságy, körömágy stb.
Története
Az ágyak elődje kétségtelenül a fészek, kuckó, vagy kotorék, amelyet az állatok is kialakítanak maguknak.

Az ősember „ágya” nagyon egyszerű volt: ágakat, falevelet, szalmát helyezett halomba, és ezeken aludt. A vadászat megjelenésével a fentiekre, főleg a hidegebb éghajlatú területeken állati bőrök, szőrmék kerültek.

A nedvesség, a rágcsálók, hüllők, bogarak elleni védekezésül a fekvőhelyet megemelték, barlangokban kis padkát alakítottak ki, kunyhókban földrakást készítettek, az ágy alá fahasábokat helyeztek el.

A civilizáció megjelenésével aztán kialakult az ágy ma ismert formája.

A görögök által használt kliné már bonyolult bútordarab: fából, márványból, bronzból, nemesfémből készült, festett, berakásos vagy domborműves díszítésű példányai is fennmaradtak.

A rómaiak ágytípusai:

lectus cubicularis, kamraágy, rendes alváshoz;
lectus discubitorius, étkezési célokra használt heverő, amelyen egyszerre akár három ember is oldalt fekve étkezhetett, a középső hely volt a rangban legelőkelőbb személyé;
lectus lucubratorius, tanuláshoz;
lectus funebris, vagy emortualis: a halotti ágy, amelyen az elhunytat a halottégető máglyára vitték. (A kereszténység megjelenésével ez eltűnt, helyét átvette a szarkofág, majd a koporsó.)

A reneszánsz az ágyak terén is mélyreható változásokat hozott: Európa-szerte elterjedtek a pazarul kidolgozott, díszítésekkel ellátott mennyezetes ágyak, amelyeket oldalról függönyözés (baldachin) zárt le, védve az alvókat a huzattól. A gótika, barokk, rokokó művészeti irányzatok stílusjegyei az ágyakon is követhetők. Az ágyak technológiailag is fejlődtek: megjelent a furnérozás, lakkozás, nádazás, stukkózás, aranyozás, a lábak esztergályozása és az intarzia berakás.

Lassan megjelentek a féltetős ágyak, sőt, oszlop nélküli baldachinok is, melyeknél az ágy mennyezete nem oszlopokon nyugodott, hanem a szoba mennyezetéhez rögzítették, és onnan csüngött alá. Ezeket a pompás ágyakat természetesen csak az arisztokrácia tagjai tudták megfizetni, a köznép jóval egyszerűbb nyoszolyákon hajtotta álomra a fejét.

A rokokó korában megjelentek a csevegésekre, pletykálkodásra, de akár intimebb együttlétekre is alkalmas kanapék. Egyik változatuknak, a rekamiénak névadója Récamier asszony, a 18. és 19. századok fordulóján élt gyönyörű bankárfeleség volt, akinek híres párizsi szalonjában művészek, politikusok és más közéleti személyiségek fordultak meg, és rekamién ülve beszélgettek divatos témákról.

Természetesen nem ő volt az egyetlen szépasszony sem Franciaországban, sem Európa többi országában: Madame Dubarry, Madame Pompadour szalonjai szintén híresek voltak, és bútorzatuk is megfelelt a kor elvárásainak. Ezek az elvárások nem maradtak változatlanok: a túldíszített ágyak helyét csakhamar átvették a klasszicista stílusú fekhelyek. Nincs azonban szó a kényelem iránti igény csökkenéséről, a textilipar fejlődése újabb lehetőségeket is teremtett, de megmaradtak a régóta alkalmazott anyagok is: a hímzett brokátok, selyemszatének stb.

Az ágybetétek anyaga toll volt, állati szőrök, vagy tengerifű. A betétek forgathatók, szellőzés céljából az ablakba, erkélyre kitehetők voltak. Megjelentek a hengeres alakú díszpárnák, amelyek az empire stílusú fekhelyek elmaradhatatlan kellékei voltak.

A klasszicizmust a bidermeier váltotta, amelynél a fő szempont nem a díszítettség, hanem a használhatóság és kényelem volt. Végül a viszonylagos európai egységesség – amely igazából sohasem létezett, hisz az igények és stílusok országonként is eltértek – megszűnt, a kevert irányzat neve eklektika lett.

Igazi nagy változások a 20. század közepétől következtek be, amikor megjelentek a különböző műanyagok, és a bútorokat már nem egy-egy mesterember, és a köréjük szerveződő kézműves műhely állította elő, hanem rengeteg alkalmazottat foglalkoztató bútorgyárak, amelyek képesek voltak a tömegigények kielégítésére. A különleges bútorok tervezésére tervezőirodák szakosodtak, amelyek az ágyakat és más bútorokat a belsőépítészeti tervezés részeként álmodták meg.
Magyar ágyak
A honfoglalás után a magyarok ágyai, kis késéssel, mindig követték az európai divatot. Néprajzi múzeumokban megfigyelhetők a nemzeti sajátosságokat is tükröző magyar parasztágyak. Erdély egyes részein (például Kalotaszegen) a népies motívumokkal díszített párnákat, takarókat magába foglaló vetett ágy még ma is része a tisztaszobának.
Részei
A legtöbb ágy a következő részekből áll:

ágykeret (ágyváz, ágyállvány) lábakkal, alatta esetleg ágyneműtartóval,
ágyrács, amely lehet rögzített vagy állítható, esetleg motoros,
matrac (amely lehet rugós, habszivacs, vagy ún. biomatrac),
ágybetét, derékalj,
ágynemű (paplan, párna, huzatok, lepedő, pokróc, takaró stb.).

Ezenkívül – típustól függően – az ágyat különböző kiegészítőkkel lehet felszerelni: ágymelegítő, egészségügyi érzékelők stb.
Típusai

Függőágy
Tábori ágy (kempingágy)
Emeletes ágy (priccs)
Gyerekágy
Heverő
Futonágy
Pamlag (kihúzható kanapé, dívány, rekamié, szófa, sezlon stb.)
Franciaágy
Vízágy
Mennyezetes ágy (általában függönyözéssel – baldachinnal – is ellátva)

Forrás: Wikipedia

Lakberendezés

Szerző: |2018-11-29T08:20:39+00:00június 15th, 2017|Kategóriák: Lakberendezés|Címkék: , , , , |

A lakberendezésről: Egy otthon, iroda vagy üzlet lakberendezése összetett feladat. Ha hosszú távú megoldást keresünk arra, hogy jól érezzük magunkat az adott térben, szem előtt tartva a praktikumot, és a mindennapi élet elvárásait, érdemes lakberendezőhöz fordulni. A lakberendezés, mely a design, a kreativitás és a gyakorlatiasság hármasán alapul, a lakberendező elsődleges feladata. Emellett egy [...]

Okkersárga a lakberendezésben

Szerző: |2018-11-29T08:20:44+00:00október 20th, 2016|Kategóriák: Lakberendezés|Címkék: , , , , , , |

Az okkersárga szín egy újból felfedezett klasszikus a lakberendezésben. A nap melegét csempészik be tereinkbe, látványukkal, és eredetiségükkel feldobják, és egyedivé varázsolják otthonunkat. Meghatározó és erőteljes általában, és ipari stílusú terekben egy letisztult sötét-, vagy galambszürke tökéletes kiegészítő színe lehet. Egy-egy okkersárga színű bútorral, és néhány kiegészítővel feldobhatjuk nappalinkat, konyhánkat vagy akár irodánkat is. Használhatjuk [...]

A tökéletes hálószoba

Szerző: |2018-11-29T08:20:46+00:00május 18th, 2016|Kategóriák: Lakberendezés|Címkék: , , , , |

Tökéletes hálószoba berendezése A tökéletes hálószoba mindenképpen relaxációs, nyugalmat árasztó, csendes, békés, és lehetőség szerint jól sötétíthető hely. A hálószobánk olyan személyes tér, amit nem osztunk meg másokkal, ezért ez a lakásunk, házunk legintimebb része, a saját igényeinknek kell megfelelnie. Ha párunkkal közös hálószobánk van, természetesen a közös személyes tér kialakítása az elsődleges cél, [...]

Fekete-fehér lakberendezés

Szerző: |2018-11-29T08:20:47+00:00május 13th, 2016|Kategóriák: Lakberendezés|Címkék: , , , , , , , , , , |

Fekete fehér lakberendezés A fekete-és fehér klasszikus párosítása, mindig némi komolyságot, és letisztultságot kölcsönöz egy adott térnek. Ha ezt a kombinációt választjuk játszhatunk a mintákkal a padlón, falon, illetve a kiegészítőkkel. Fontos, hogy mindkét szín egyformán legyen jelen, illetve a fekete semmiképp ne kapjon túl nagy hangsúlyt, mert a túlzásba vitt sötét szín negatívan [...]

Lakókonténer berendezése

Szerző: |2018-11-29T08:20:47+00:00május 9th, 2016|Kategóriák: Életstílus, Lakberendezés|Címkék: , , , , , |

A keskeny, és hosszúkás lakókonténer házak millió ötletet rejtenek magukban, és ettől ilyen nagyszerűek. Ha csak egy lakókonténert veszünk, és ebben próbálunk minden életterületet belesűríteni, nagyon kreatívnak kell lennünk, ugyanakkor nagyszerű feladat. Lakókonténer berendezése Ha gyakran, és sokat főzünk-sütünk, akkor célszerű a konyhai részt a háló résztől távolabb tenni, és elengedhetetlen egy nagy teljesítményű [...]

Konténerház, mobilház

Szerző: |2018-11-29T08:20:48+00:00április 11th, 2016|Kategóriák: Életstílus, Lakberendezés|Címkék: , , |

Konténerház, Mobilház Bele vagyok szeretve a konténerházakba. Most ez az új őrület. Nálunk persze közel sem jön ki olyan olcsón, mint külföldön, de ennek ellenére még mindig jó alternatíva lehet egy hétvégi ház helyett, vagy akár lakóházként is, megfelelő felszereltség mellett. A konténerház legszerethetőbb tulajdonsága a mobilitás, (mobilház) ami kevés házról mondható el, felpakolható [...]

Lakberendezés

Otthonok, üzletek, irodák, és egyéb belső- és külső terek lakberendezése; tervek, dekorációk készítése, eladósorba került lakások, házak felkészítése, előkészítése eladásra. Lakberendezési ötletek, és lakberendezési tanácsok. Konténerházak, mobilházak berendezése.

Életstílus

Segítség mindennapi életünk megoldásaihoz, a vidámabb, boldogabb életért. Meditáció, meditációs párnák, jóga, és jógapárnák. Csakra, és a csakrák színei. Spiritualitás, ezotéria. Kreativitás, DIY, csináld magad. Ékszerek, fülbevaló, karkötő. Kert, otthon, lakás. Utazás, vitorlázás, kódlobogós párnák, hajós párnák.

Go to Top