konyhakert

Főoldal/Címke konyhakert

A konyhakert nehéz műfaj. Én olyan ideális nagymama, és nagypapa mellett nőttem fel, akiknél mindig lédús óriás paradicsomok, ropogós karalábék, és finom, édes eprek kerültek az asztalra. Értették a kert minden csínját-binját, tökéletes konyhakertjük volt, és mivel sokat kotnyeleskedtem, amíg ők művelték kertet, ragadt is rám, ez-az.
Saját konyhakert, kezdetek
Amikor az ő kertjük a saját kertemmé vált, fojtatva a hagyományokat, mi is konyhakert építésbe kezdtünk a párommal. Ő ugyan Budapest belvárosában nőtt fel, de hamar kedvet kapott a “vidéki” élethez, ami azért Törökbálint viszonylatban erős kifejezés, de végül is 800 m2 megművelésre váró földterület kezdetnek elég nagy kihívásnak bizonyult. Őszintén szólva, így 16 év távlatából meg kell állapítsam, hogy kezdetben sokkal egyszerűbben ment minden.
A konyhakert adottságai
Alapvetően déli, dél-keleti fekvésű telekről van szó a domb tetején, ami önmagában egy csoda. De, mert mindig van egy de, kicsit hosszanti fekvésű, és a földje egy ásónyom mélyen, már agyagos. A felső kb. 20 cm-es termőréteget, időnként fel kell turbózni gomba, vagy egyéb trágyával, sajnos hamar elveszti termőképességét. Szerencsések vagyunk, hiszen legalább nem sziklás, és viszonylag sík a terület, és reggeltől késő délutánig süti a nap.
Kezdetek a konyhakertben
Az első pár évben, ment minden mint a karikacsapás. Ültettünk borsót, ami finom, és édes volt, hadakoztunk a madarakkal, akiknek szintén nagyon ízlett. Nem csüggedtünk, hálót vettünk a tetejére, és azzal védtük. Volt finom salátánk, rengeteg, az egész család azt ette, répánk, és minden egyéb, amit egy konyhakert megkíván. Gazoltunk, kapáltunk, és élveztük a gyümölcsét. Nem volt könnyű, sok-sok ráfordított munkaóra, és rengeteg fizikai munka, de nem bántuk. Nem permeteztünk, és semmi szintetikus vegyszert sem használtunk. Tulajdonképpen a rohasztott csalán levével való permetezésen kívül semmit.
Aztán gondoltunk egy nagyot…
És kitaláltuk, hogy sokkal jobb lesz, ha átköltöztetjük a konyhakertet a kert másik oldalára, mert mi jobban tudjuk, mint a nagyszüleim. Ott minden még sokkal jobb lesz. Magaságyásokat gyártottunk, és hozattunk új földet, újragondoltuk az egészet…, és nem ment. Ha valami meg is nőtt, kukacos lett, vagy ehetetlen. Évek óta így megy, szenvedünk, már nyár közepén feladjuk, mert láthatóan semmi eredménye. Nem értettük, és bosszankodtunk. Aztán, mint a macska, aki a macskahordozójának csak az ajtaját nézi, de felette nincs is teteje a hordozónak, kitekintettünk, és láttuk kívülről, felülről a kert projektet. Úgyhogy, most “újratervez” van…
Költöző ágyások
Részt vettünk egy fantasztikus előadáson nem rég, hiszen jó pap is holtig tanul, melyet dr. Fekete Szabolcs kertészmérnök tartott. A közösségi kertek volt a fő témája, de javarészt hobbikertekben is nagyon jól alkalmazható információkat hallottunk. Újratervezés, újragondolás, és rájöttünk a hibákra. Első és legfontosabb, hogy ami működött 30 évig egy kertben, azon ne változtass. A nagyszüleim tudták, hogy a kert fekvését figyelembe véve, a konyhakert legideálisabb helye a kert jobb oldalán van, ezért ültettek oda évtizedeken keresztül. A másik nagy felismerésünk, hogy néhány évig működött a biokertészkedés mindenféle védekezés nélkül, azonban a csalánlé hatóereje már kevés, mert a kártevők résen vannak. Olyan kártevők érkeztek, amik ellen a csalánlé nem tudott már védelmet biztosítani, így újabb természetes védelmet kell felállítanunk.

Egyszóval vissza kell térnünk a régi konyhakert helyére, átköltöztetjük ebben a szezonban a magaságyásokat. Jelenleg próbáljuk visszanyerni a természettől ezt a területet, melyen kivágásra ítélt fák, és a szomszéd által ültetett rengeteg borostyán által behálózott föld van. Lesz munka bőven, de bizakodóak vagyunk. Elkezdtük a palántázást, és a föld kellő megművelése után, elvetjük a már vethető magokat, mint a borsó, sárgarépa, spenót, hagyma, fokhagyma…

Konyhakert

Szerző: |2018-11-29T08:20:40+00:00április 26th, 2017|Kategóriák: Életstílus|Címkék: |

A konyhakert nehéz műfaj. Én olyan ideális nagymama, és nagypapa mellett nőttem fel, akiknél mindig lédús óriás paradicsomok, ropogós karalábék, és finom, édes eprek kerültek az asztalra. Értették a kert minden csínját-binját, tökéletes konyhakertjük volt, és mivel sokat kotynyeleskedtem, amíg ők művelték kertet, ragadt is rám, ez-az. Saját konyhakert, kezdetek Amikor az ő kertjük [...]

Lakberendezés

Otthonok, üzletek, irodák, és egyéb belső- és külső terek lakberendezése; tervek, dekorációk készítése, eladósorba került lakások, házak felkészítése, előkészítése eladásra. Lakberendezési ötletek, és lakberendezési tanácsok. Konténerházak, mobilházak berendezése.

Életstílus

Segítség mindennapi életünk megoldásaihoz, a vidámabb, boldogabb életért. Meditáció, meditációs párnák, jóga, és jógapárnák. Csakra, és a csakrák színei. Spiritualitás, ezotéria. Kreativitás, DIY, csináld magad. Ékszerek, fülbevaló, karkötő. Kert, otthon, lakás. Utazás, vitorlázás, kódlobogós párnák, hajós párnák.

Go to Top