A gyertyagyújtás hangulata mindig melegséggel tölti be testünket-lelkünket. A következő hétvége több esemény kapcsán is indokolja ezt, ez az elcsendesedés, és a befelé figyelés időszaka. Tehetjük ezt egy kis kávézóban forró kávét kortyolgatva, vagy otthon egy kényelmes fotelben, kanapén, körülvehetjük magunkat világító fényekkel, vagy régi, beszédes tárgyakkal, mindenképpen a csend időszaka ez.

Az ősi kelta hagyományokra épülő Halloween ünnepe, a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe. A belsejében mécsessel világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma. Ahol gyerekek vannak mindenképpen jó móka október 31-én töklámpást készíteni, és mécsessel kivilágítani, és ki tudja hátha tényleg átsegíti a szellemeket saját világukba.
Mindenszentek napján pedig gyújtsunk gyertyát elhunyt szeretteinkért, hiszen a gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket.