A tojásfestés hagymahéjjal az egyik legolcsóbb, és legautentikusabb tojásfestési forma. Hamarosan húsvét, és ilyenkor mindig elkap tojásfestési láz.  Évről-évre minden húsvét előtt átrágom a különféle tojásfestési technikákat, átrágom a legújabb trendeket, de a klasszikus, hagyományőrző hagyományok is előkerülnek mindig. Van írókánk, hát ezt a műfajt nem ajánlom kezdőknek, aztán lehet csak simán tollal kiszínezni őket, azok is nagyon szépek. Az üzletek által kínált tojásfestékek választékában is felfedezhetünk egy-két érdekesebb technikát, lehet pasztel színű festéket kapni, vagy márványos, esetleg arany vagy ezüstös csillogást adhatunk neki dekor fóliával.

Tojásfestés hagymahéjjal

Anyósomtól tanultam, hogy hagymahéjjal gyönyörű színű tojásokat lehet festeni, ezek igazán természetesek, mind színeikben, mind a szintetikus festékmentességüknek köszönhetően. A legjobb, ha kapsz fehér héjú tojásokat, mert ezeket lehet a legszebben befesteni.  A külső héját le hántod a vöröshagymáról, minél több héjad van, annál szebb lesz. Tedd a tojásokat egy lábosba alul-felül takard be őket a hagymahéjjal, és töltsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Ezután felteszed főni, és egy órán keresztül kis lángon főződ. Az egy óra elteltével hagyod a tojásokat a megszínezett (barnás) vízzel együtt kihűlni.

Tojásfestés káposztalevéllel

Ha ugyanezzel módszerrel vöröskáposzta levelével főződ meg a tojásokat, kék színű tojásokat kapsz végeredményként.

A tojások díszítése

Ha nem csupán színes, hanem hímes tojásokat szeretnél, ennek a legegyszerűbb módja, ha virággal, vagy levélkékkel, szirmokkal díszíted. Ehhez szükséged lesz egy kiszuperált nejlonharisnyára. Levágsz egy kb. 10 cm-es darabot. Belebújtatod a tojást, és megcsomózod a harisnya végét. A már előre begyűjtött virágszirmokat, petrezselyem levélkét, vagy bármi más levelet, fűszálat, szirmot, vizezd be, és óvatosan lapogasd rá a tojásokra. Amikor ez kész van ráhúzod a harisnyát a tojásra, és a máik végét is becsomózod. Így teszed fel főni a hagyma, vagy káposztalevelekkel.

A tojásfestés hagymahéjjal vagy káposztalevéllel nagyon jó móka, és az eredmény magáért beszél.

További festési praktikákat itt találsz.