Az előszoba

Fontos, hogy praktikus, jól “pakolható” legyen, de ugyanakkor ez a lakásod, házad kapuja. Bárki jön hozzád az első benyomást itt kapja az otthonodról… Nincs rosszabb, mint egy rumlis előszoba, egymás hegyén hátán fekvő kabátok, cipők tengere, átláthatatlanság. Mikor belépünk az ajtón a legtöbb esetben a lakótér első szobájában találjuk magunkat. Ez az előtér mérettől függően ad helyet, az évszaknak megfelelő kabátoknak, öltözékeknek, cipőknek, csizmáknak, vagy szandáloknak, itt tesszük le első körben a napi postánkat, és itt esnek ki kezünkből a bevásárló szatyrok is. Legtöbb esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki, és próbáljuk minél kisebb hellyel megúszni, mert némileg haszontalan térnek érezzük, mivel nem töltünk itt sok időt. De innen indulunk el dolgozni, futni, kirándulni, kertet ásni, kutyát sétáltatni, és ide érkezünk munkából, futásból, kirándulásból, kert ásásból, és kutya sétáltatásból… Tehát sokkal több funkciós, és jóval több követelménynek kell megfelelnie a lakók szokásaitól függően, mint amennyi energiát akarnánk fordítani rá. Az első és legfontosabb lépés, hogy tisztázzuk magunkkal, mit várunk ettől a helységtől, ismerve magunkat, családunkat, mindennapi életünket. Ezen ismeretek fényében kezdhetünk el gondolkodni rajta a helység paramétereinek figyelembe vételével, hogy mi az ami ebből megvalósítható, és mi az, aminek máshol kell helyet adjunk. Ideális esetben az előtér mérete, és elrendezése pont akkora, hogy mindaz amit elképzeltünk megvalósítható. De mit tegyünk, ha nem? Mindenképpen fel kell állítanunk fontossági sorrendet. Melyek azok a dolgok, amelyeket feltétlenül itt akarunk tárolni, és mik azok a funkciók, amiknek mindenképpen meg kell felelnie. Néhány példával segítek, mert ahány ház, annyi szokás, és ha ezzel tisztában vagyunk jöhet a tervezés!

Előszoba 1.

Előszoba 1.

Maximális térkihasználtság, klasszikus elemekkel. Ha viszonylag sok mindent szeretnénk előterünkben tárolni, de szeretjük a rendezett tereket, és relatív nagy helyünk is van hozzá, jöhet, a mindent elrejtő, gardrób szekrény, tükrös felülettel. A tükrökkel tágítjuk terünket, és mielőtt kilépünk az ajtón még egy utolsó pillantást vethetünk magunkra teljes díszben. Ezen a képen a klasszikus barna-kék párosítást látjuk, amit az erős színű királykékkel bolondítottak meg. Kissé sötétek a színek tekintve, hogy még ablak vagy üveges ajtó sem nyílik a helységből, beengedve a természetes fényt. Ezt a megfelelő mennyiségű, jól elhelyezett világításokkal küszöbölhetjük ki. A képen látható ledes fényforrások elegendő mennyiségű fényt nyújtanak. Fontos, hogy ilyen elrendezésnél a szekrény belső világítására is gondoljunk.

Előszoba 2.

Előszoba

A szellősebb, világosabb terek kedvelőinek. A fehérre festett fallal, és a színben azonos kiegészítőkkel, natúr, világos teret kapunk. Az éppen, aktuálisan hordott kabátok, és egyéb ruhadarabok előszobája. Ez esetben valószínűleg a lakás más helységében tárolják a máskor hordott darabokat. Könnyen kupissá vállhat, mivel minden szem előtt van, de ha odafigyelünk a rendre, kellemes, tisztaságérzést nyújtó előterünk lehet. Helyet kap a térben egy vendég fogas, és egy magazin tartó is, ami praktikus, és barátságossá teszi terünket. Ebben a helységben egyetlen mennyezeti fényforrásunk van, tekintve, hogy nem kell nagy erőket fordítanunk a bevilágításra a fal fehér színe eléggé világosítja a teret.

Előszoba 3.

Előszoba

A fekete-fehér pepita kockás burkolat határozza meg a teret, ehhez passzoló fehér falszínnel, és sötét kiegészítőkkel. Angolosan elegáns, és bohókás egyszerre. Kis tér, kevés bútor, az éppen aktuálisan használt kabátoknak, és kis méretű cipősszekrénnyel, a cipőknek. A tér elég világos, sok természetes fénnyel, melyett az üvegajtók biztosítanak, így nincs szükség rengeteg fényforrásra. Nincs egészalakos tükör, ezért, aki szereti megnézni, hogy minden rendben van e öltözékével indulás előtt, ne ezt a megoldást válassza.

Előszoba 4.

Előszoba

Kis tér-maximális kihasználtság. Az elemekből összeállítható előszobafal, nagyon jó választás, mert olyan funkcionális elemekből állíthatjuk össze, amelyekre nekünk szükségünk van. Modern ízlésvilág, praktikus elrendezés. Ebben a térben fontos, hogy sok tároló felületünk legyen, a kék cipőtartó praktikus, és egyben dekorációként is szolgál. Cipőtartó, egész alakos tükör, számla-, és magazintartó, kabátok, kalapok, kesztyűk,sálak, táskák… mindez alig 2 m2-en.

Előszoba 5.

Előszoba

Amikor a design az elsődleges. Kellemes kék falszín, minimál bútorkiegészítő elemekkel. Egy férfi, és egy nő előtere, minimalista stílusban. A nagy falfelület sok mindenre adna lehetőséget, azonban ebben a lakásban nem a praktikumé a főszerep. A sárga design szék, elhagyhatatlan kiegészítője a kék, a fém, és a fehér kombinációjának. Gyakorlatilag csak a napi dolgok tárolására alkalmas, nem is mutat jól, ha a rengeteg fogas tele van pakolva. A design legyőzte a funkcionalitást.

Előszoba 6.

Előszoba

Családi ház, fényes, tágas előszobája. Minden adott ebben a térben, ami előfeltétele egy tökéletes előszobának. Az itt élők, egy romantikus hangulatú, praktikus, pakolható előtér mellett döntöttek. Így kapott helyett a nagy tolóajtós gardróbszekrény, ami ideális választás, főleg ha több tagú a család, és sok-sok holmit kell elrejteni. A természetes natúr színek, és a fa ajtók, lapok, keretek otthonossá teszik. Egyszerűen tökéletes!

Előszoba 7.

Előszoba

Keskeny, fényes, romantikus hangulatú előszoba, melyben a főszerep a fehér színé, némi szürke, fekete, és natúr kiegészítővel. Itt nem törekszenek arra, hogy mindent elrejtő szekrényeket, vagy egyéb bútordarabokat tegyenek a térbe. A mindennapi kabátok, és cipők lakhelye, kényelmes, szellős kivitelben, csak annyira, amennyit a hosszanti tér enged. Barátságos, elemes előtér, sok természetes fénnyel.

Előszoba 8.

Előszoba

Kevés természetes fénnyel ellátott, keskeny előtér, melyben a sötét bútorok még keskenyebbé, és sötétebbé teszik a teret. Az olivazöld falszín kellemes, természetes hatású, és a fekete bútorokkal komolyabb elegánsabb. Fontos a kiegészítők közül a gyermek fogas, ami gyermekek számára elérhető magasságban van, valamint a pad, ami nagy segítség a reggeli öltözésben. Fontos lenne még a keskeny tér, és a bútorválasztás, valamint a természetes fény hiánya miatt, hogy elegendő mennyiségű, ledes fényforrással lássunk el, egy ilyen helységet.

Előszoba 9.

Előszoba

Látható a különbség a 8. előszoba, és a 9. előszoba között. Ugyanaz a bútor választás, csak fehér színben. A különbség kézzel tapintható. Sokkal világosabb, és kevésbé komor lett, ugyanakkor némileg jellegtelenebb sötétebb társánál. A fehér bútorválasztás nem rossz,  de egyéb kiegészítők használatát kívánja meg. Valamint az ajtó színe így már elüt a tértől, túl hangsúlyos lett. Tanácsos ilyenkor sötét kiegészítőkkel ellensúlyozni, vagy az ajtó színét átfesteni. Az erőteljesebb fényforrások itt is elférnek annak ellenére, hogy világosabbak a bútoraink.

Előszoba 10.

Előszoba

Világos előtér, megfelelő mennyiségű fényforrásokkal. Sok paddal, és hasznos polcokkal. Jó pofa megoldás gyerekes család révén a sok ülő felület, azonban, ha csak a napi kabát, és pulcsimennyiséget vesszük, akkor is kevés az akasztós felület. Egyszerű skandináv stílusban, faág fogasokkal, nem elsődleges szempont itt sem, a nagy mennyiség ruha tárolása.

Előszoba 11.

Előszoba

Itt nincs igazából előszoba, ezért átmeneti megoldásként, csak jelzés értékű a tárolófelületek mennyisége. Játék a színekkel, bátor, de klassz megoldás a narancs, a kék, a fehér, és a natúr színek játéka. A narancs design lámpák jól érvényesülnek ebben a térben, vezetik a szemet a folyosó irányába, elvonva a tekintetet, az amúgy is hangsúlyos lépcsőtől.

Előszoba 12.

Előszoba

Kis lakás-kis előtér-maximális kihasználtsággal. Jól átgondolt, berendezett tér, minden ki lett hozva, az adott lehetőségekből. Az ilyen nyitott előszobáknál fontos, hogy belesimuljon a lakás többi részébe, összhangban legyen a környezettel. Ezt úgy érhetjük el, hogy  mind stílusában, mind színében azonosuljon, illetve semmiképp ne legyen túl hangsúlyos. Itt ennek a tökéletes megoldását látjuk.

Előszoba 13.

Előszoba

Kis előtér, kevés falfelülettel. Ha sok nyílászáró szakítja meg a terünket, ilyen megoldásokat használhatunk. Feldaraboljuk a funkciókat, a sarokban egész alakos tükör-tárolókkal, design székkel. Vendégfogas, fali akasztó helyett, ha nincs elég falfelület, ez egy járható út. Valamint a cipős szekrény eltolásos módszerrel kicsit megtöri a terünket, a falióra, és a képek használatával. A főszín a fehér, mely világosítja, tágítja a teret, megbolondítva feketével, és narancssárgával.

Előszoba 14.

Előszoba

Design, és praktikum egyben. A tároló rendszer, ami az egész család apró-cseprő dolgait elnyeli, anélkül, hogy rendezetlen lenne, vagy nagy robosztus szekrénnyel tömnénk be a teret. A színes függönytől könnyed, és nagyon vidám hangulatú, a színben hozzá illő tükrök, és fogasok a lambériázott falon, igazán egyedivé, és különlegessé varázsolták ezt az előszobát. Nekem ez a kedvencem 🙂

Fotók forrása: IKEA