A rosegold feltűnése a lakberendezésben, múló divathóbortnak tűnt, azonban évek óta meghatározó eleme lett a lakberendezésnek. A rózsaszín arany színt, ékszerekben, és ténylegesen arany használati tárgyaknál, az arany és réz ötvözeteként érik el. Így egy színes arany tárgy sosem lehet olyan magas karátszámú, mint a tiszta arany. A tiszta 100% arany definíció szerint 24 karát, míg a különféle ötvözetekkel kevert aranyak, mint a rosegold is, kevesebb, mint 18 karát lehet.

Rosegold

A rózsaszín aranyat és rézötvözeteit széles körben használják speciális ékszerekhez . A rózsaszín arany és a vörös arany régóta népszerű Oroszországban a XIX. század elején orosz aranyként is ismert volt, bár ez a kifejezés már elavult.  A rosegold ékszerek, és egyéb használati tárgyak, egyre népszerűbbek lettek a 21. században, és népszerűsége töretlen napjainkig.
Bár a vörös arany, rosegold, és rózsaszín arany neveket gyakran használják minden rózsaszínes-piros árnyalatú aranynál, a vörös, rózsa és rózsaszín arany közötti különbség a réz tartalom: minél magasabb a réztartalom, annál erősebb a vörös szín. A rózsaszínű aranyban van a legkevesebb réz, a rosegold, és a vörös arany pedig a legmagasabb réztartalommal rendelkezik. Példák a 18K arany arany, 18K vörös arany és 18K rózsaszín arany ötvözetekre:
18 karátos arany: 75% arany, 25% réz
18 karátos arany: 75% arany, 22,25% réz, 2,75% ezüst
18 karátos arany: 75% arany, 20% réz, 5% ezüst
12 körös arany: 50% arany és 50% réz.
A rézben gazdag ötvözetekhez akár 15% cinket is hozzá lehet rendelni, hogy színűk vöröses sárgára, vagy sötét sárgára változzon.
Az ősi időkben az olvasztási folyamatok szennyeződése miatt az arany gyakran vöröses színűvé vált. Ezért sok görög-római szöveg, sőt sok középkori szöveg is, az aranyat “vörösnek” nevezi.

Elegancia és csillogás

Tehát a rosegold divatja nem számít újkeletű dolognak, már a 19. században is előszeretettel használták. Mint minden a trendek, és a divat világában ez is ismétlődik, csak új köntösbe bújva. Napjainkban az ékszereken kívül, használati tárgyak is készülnek rózsaszín arany színben, melyek természetesen nem arany ötvözetek, általában réz, és egyéb fémek ötvözeteként találkozhatunk velük. A rosegold megjelenése a lakberendezésben, az eleganciát, és a csillogást hivatott képviselni, a rózsaszín arany tárgyak, mindig meghatározó elemei lesznek a térnek. A konyhai gépeket, és felszereléseket gyártó Kitchenaid is létrehozta egyedi fémötvözetek színeiben kapható kollekcióját, melyben a “szatén réz” szín azaz a rosegold is megjelenik. Valamennyi lakberendezési cikkeket gyártó, és forgalmazó cég kínálatában találkozhatunk rosegold, vagy egyéb arany színű használati tárgyakkal. A H&M Home legújabb lakásdekorációs oldalán, a természetes föld színek kiegészítőjeként az arany fényes csillogása a legtökéletesebb kiegészítő elem.

Már egy két tárggyal feldobhatod nappalid, vagy hálószobád az elegancia és csillogás jegyében.