Február

Itt a tél utolsó hónapja, minden nappal egyre közelebb kerülünk a tavaszhoz. A február a szerelem, a szeretet hónapja is, valamint a farsang időszaka. A mulatás, a lakomák, és végül farsang végeztével a böjt kezdete. Nevét is Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat. A gyertyaszentelő ünnepéhez hagyományosan különféle tavaszjóslatok kapcsolódnak. Az európai hagyomány szerint ha a barna medve – egyes helyeken a borz – gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.

A farsangok, bálok ideje ez, régebben a farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. Nem véletlen tehát, hogy a februárt a magyar hagyományok nyomán is a szerelem hónapjának nevezik. A legények a muzsikosokkal végigjárták a falu utcáit, a lányos házak előtt táncoltak, és megtáncoltatták a házbéli lányt is. A farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadtak, ilyenkor került színre a tréfás lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a rönkhúzással összekötött mókaházasság volt, amikor a leányokból, legényekből álló párok egy kidöntött fát húztak végig az úton. A köszöntők és felvonulások evés-ivással, valamint a táncházban vagy fonóházban tartott közös táncmulatsággal, bállal zárultak. A farsangi bálok fontos szerepet játszottak a párválasztásban. A farsangi napokban tartották a disznótor is. Erre rokonokat, szomszédokat hívtak össze, és reggelig mulattak. A farsang jellegzetes süteménye volt a fánk és a rétes. A sok étel fogyasztásától az év bőségét remélték.

A farsang elmúltával kezdődik a böjt időszaka, a nagyböjt, mely 40 napig tart, és inkább részleges böjtöt jelent, azaz bizonyos ételektől (leginkább hústól) való tartózkodást. A böjt lényegi része  a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A böjt szinte az összes világvallás szerves részét képezi, és legyen ez vallási, spirituális vagy más inditatású cselekedett, mindig a megtisztulás a lényegi része testben, és lélekben.

Éljétek meg szeretetben, szerelemben, mulatsággal, és mókával, és végül elcsendesedve, akár böjttel kiegészítve a februárt. Csodákat kívánok!