Meditációs zene

A meditálásban partnerünk lehet a meditációs zene, amelynek segítségével könnyebben érhetjük el a legfelsőbb tudatosság állapotát. A meditáció javítja az immunrendszer működését, csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásos folyamatokat, és fájdalmat, pozitivitásra késztet, csökkenti a stresszt, a depressziót, és a szorongást. A meditáció, ha gyakoroljuk egy olyan ajándék, amely nem kerül semmibe, mi lephetjük meg saját magunkat vele nap, mint nap, és eredményeképpen kiegyensúlyozottabb, boldogabb, egészséges életet kapunk cserébe. A meditáció segítségével javíthatjuk kreativitásunkat, s memóriánkat, könnyebben kontrolláljuk érzelmeinket, és figyelmesebben, tudatosabban élhetünk.

A meditáció több ágában is használnak meditációs zenét, hangokat. Ennek egyik példái a mantrák zengetése, vagy a tibeti hangtálak használata meditáció során. Ha élőzene kíséri a meditációt, általában olyan különleges hangszereket (hangtálak, harangok, dobok, gongok, csengők…) szólaltatnak meg, melyek terápiás hatással bírnak. Ezek lecsendesítik az elmét, segítenek csapongó gondolataink elengedésében, a teljes ellazultság állapotába való törekvéseinkben.

A meditációs zenéknek azért is fontos kellékei ezek a hangszerek, mert az emberek ősidők óta ezeknek a hangszereknek a rezgéseire, azok segítségével meditálnak, így a tudományosan alátámasztott hatásokon túl, a közösség erejében, tudatában is azonosította az ember, ezeket a hangokat a meditációval.